+357 2231 3285 | Πεντέλης 50, Στρόβολος Λευκωσίας, 2013, Κύπρος lifeability@chronopoulos-gougis.com

Ο Clément Zannini «ζει, τρώει και κοιμάται με το skate». Ο 28χρονος Γάλλος, που δουλεύει ως φύλακας ξενοδοχείου, ζει με προσθετικό πόδι από μικρός και ξεκίνησε το σκέητμπορντ σε ηλικία 11 ετών. Πριν από αυτό, ο στίβος, η κολύμβηση και το μπάσκετ δεν κατάφεραν να τον κερδίσουν. Ούτε και το snowboard ή το BMX. Φανατικός παίκτης του ηλεκτρονικού παιχνιδιού Tony Hawk Pro Skater, κάποια στιγμή αποφάσισε να δοκιμάσει και ο ίδιος μερικά από τα «κόλπα» που έκανε στο παιχνίδι.

«Βρήκα την ελευθερία μου τη στιγμή που πάτησα στο skate. Μ’αυτό νιώθω πως ζω. Ασφαλώς ήταν τρομερά δύσκολοχρειάστηκε να βρω μόνος μου τον τρόπο να το κάνωΙσορροπία με ένα μόνο πόδιτην αρχή κουράστηκααλλά ερωτεύτηκα αμέσως το skate και την κουλτούρα τουΚι άρχισα να προοδεύω».

Το επίπεδο του Clément Zannini είναι εντυπωσιακό, κι ας κάνει skate ουσιαστικά με ένα πόδι, καθώς το άλλο είναι εκ γενετής ατροφικό. Παρά κάποιες μεγάλες παύσεις εξαιτίας του πόνου ή εξαιτίας τραυματισμών και σπασμένων προσθετικών ποδιών, εκείνος επιμένει. «Με το skate αισθάνομαι πλήρης, τότε νιώθω πως ζω. Το σημαντικό για μένα δεν είναι να νιώθω άνετα με το προσθετικό μου για να περπατάω, αλλά για να κάνω skate.»

Αν και οι αθλητές συχνά έχουν ειδικά προσθετικά για να αθλούνται, ο Zannini έχει μόνο ένα, που το χρησιμοποιεί καθμερινά. Όταν πρέπει να του κάνει ρυθμίσεις, φροντίζει αυτές να του επιτρέπουν να κάνει skate με άνεση.  «Χρειάζομαι ένα όσο γίνεται πιο άκαμπτο πόδι για να μπορώ να γυρίσω τη σανίδα μου ευκολότερα. Είναι πολύ δυσάρεστο στο περπάτημα, αλλά δεν με νοιάζει, το προτιμώ έτσι». 

Πρόσφατα τον κάλεσαν σε έναν αγώνα στην Αμερική, στην Iowa. Πριν τον αγώνα διέκοψε τις προπονήσεις. «Φοβάμαι συχνά πως θα σπάσω το προσθετικό μου πόδι, οπότε προτίμησα να μην κάνω και πολλές προπονήσεις πριν φύγω. Θα ήταν κρίμα να πάθω ζημιά πριν από ένα τόσο μεγάλο ταξίδι. Και στη διάρκεια του αγώνα ήμουν προσεχτικόςΡίσκαρα όσο γίνεται λιγότερο.  Από την άλληγνώρισα τον Mark Suciu και τον Paul Rodriguez και κάναμε skate μαζίΑυτοί είναι θρύλοιΤους βλέπω συνήθως στο Youtube… και τώρα να που έκανα skate με μερικούς από τους κορυφαίους στον κόσμο, και με ενθάρρυναν… Είναι απίστευτο

ΠΗΓΗ: https://rehabline-chronopoulos-gougis.gr/