+357 2231 3285 | Πεντέλης 50, Στρόβολος Λευκωσίας, 2013, Κύπρος lifeability@chronopoulos-gougis.com

H Xiao Yang, μοντέλο και influencer από την Κίνα, χρησιμοποιεί προσθετικό πόδι εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Αν και το τεχνητό μέλος αποτελεί σήμερα “μέρος της”, στο παρελθόν ήταν η αιτία που η Yang είχε κακή σχέση με τη μόδα. «Στο γυμνάσιο, ενώ είχα διάθεση να ντυθώ, πίστευα πως το προσθετικό πόδι με έκανε άσχημη», λέει στο περιοδικό Vogue«Η χρήση του προσθετικού ποδιού παραμόρφωνε κάπως τον ποπό μου. Ακόμη αισθάνομαι κάπως άβολα όταν φοράω πολύ εφαρμοστά παντελόνια ή κοντά μπλουζάκια, νιώθω εκτεθειμένη. Φορούσα μακριές μπλούζες και φαρδιά παντελόνια για πολύ καιρό». 

Πρόσφατα όμως, η Yang άρχισε να πειραματίζεται με τις στυλιστικές επιλογές της και όλο και πιο συχνά ήθελε το προσθετικό της πόδι να είναι μέρος του πολύ σύγχρονου στυλ της. Έτσι, όταν στις αρχές της χρονιάς γνωρίστηκε με την Xiaoyu Zhang και την Min Li —τις δύο designers και ιδιοκτήτριες της κινεζικής εταιρείας κοσμημάτων YVMIN- οι τρεις τους σύντομα σκέφτηκαν να αντιμετωπίσουν τα προσθετικά μέλη σαν τέχνη που φοριέται. «Νομίζουμε πως είναι απόλυτα φυσιολογικό να στολίσουμε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, άρα γιατί όχι και το προσθετικό», λέει η Zhang.

Η Yang ενθουσιάστηκε αμέσως με την ιδέα, που είχε σκοπό να μετατρέψει το προσθετικό της πόδι σε ένα τολμηρό αξεσουάρ. «Με το project αυτό λέμε σε όλους πως το να φοράς προσθετικό πόδι είναι μεν κάτι που δεν αλλάζει, όμως μπορείς  να φοράς προσθετικό πόδι και να είναι καταπληκτικό», λέει η Yang.

Η YVMIN δημιουργεί ντελικάτα, εκκεντρικά, θηλυκά κοσμήματα. Με την Yang, οι δυο σχεδιάστριες της YVMIN είδαν μια ευκαιρία να δουλέψουν σε κάτι πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα projects τους. «Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα κάλυμμα  του τεχνητού μέλους, κάτι που λύνει πολλά τεχνικά προβλήματα. Έτσι μπορούσαμε να σχεδιάσουμε εναλλακτικά καλύμματα για την Xiao, ώστε να τα αλλάζει ανάλογα με την περίσταση» λέει η Ζhang.

Το αποτέλεσμα; Τρία διαφορετικά διακοσμητικά καλύμματα που μπορούν να τοποθετηθούν πάνω από το προσθετικό πόδι της Yang, διακοσμημένα με υπέροχες λεπτομέρειες.

Προκειμένου να φτιάξουν τα καλύμματα, οι σχεδιάστριες σάρωσαν ψηφιακά σε 3D το προσθετικό πόδι της Yang ώστε να κατασκευάσουν μια φόρμα που θα εφάρμοζε εύκολα σ’αυτό. Κάθε φόρμα κατασκευάστηκε από νάυλον και ρητίνη, ενώ ενσωματωμένοι μαγνήτες επιτρέπουν στη φόρμα να συγκρατείται με ασφάλεια πάνω στο τεχνητό μέλος. Οι δυο σχεδιάστριες πρόσθεσαν διακοσμητικά στοιχεία στη βάση αυτή, όπως μια παράξενη μορφή που θυμίζει φυτό σε ανάπτυξη, για να δώσουν την αίσθηση του κοσμήματος. Με ειδικές επιστρώσεις, έδωσαν μεταλλική λάμψη στο νάυλον και ατην ρητίνη. Επίσης χρησιμοποίησαν πετράδια, όπως το μωβ zircon.

Στη διαδικασία αυτή, η Yang αγάπησε ιδιαίτερα τις λεπτομέρειες που προστέθηκαν στο προσθετικό της πόδι. «Το αγαπημένο μου στοιχείο είναι το σχέδιο με την καρδιά σε ένα από τα καλύμματα. Θυμίζει εξάρτημα μηχανής αλλά δεν είναι ψυχρό, αντίθετα, είναι χαριτωμένο και ρομαντικό».

Στο Instagram, οι φωτογραφίες των προσθετικών έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες likes. Πράγματι, τα αξεσουάρ υψηλής αισθητικής για προσθετικά πόδια είναι μάλλον σπάνια. Υπάρχουν καταστήματα online και πολλές γνωστές εταιρείες που προσφέρουν καλύμματα σε πολλά ωραία σχέδια και χρώματα, αλλά αυτά που δημιούργησε η YVMIN αποκλειστικά για την Yang είναι πραγματικά avant garde κοσμήματα.

Αν και η προσπάθεια ήταν ενδιαφέρουσα και αποτέλεσε μια δημιουργική πρόκληση, παραμένει προς το παρόν μεμονωμένο project. Οι τρεις συνδημιουργοί όμως συμφωνούν πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περισσότερο design στη βιομηχανία των προσθετικών μελών.

«Αυτή η συνεργασία με ενέπνευσε ιδιαίτερα: θέλω στο εξής να σχεδιάζω προσθετικά μέλη» λέει η Yang. Όσο για την YVMIN, οι δημιουργοί της ελπίζουν πως με τη δική τους προσπάθεια ενέπνευσαν κι άλλες μάρκες να πειραματιστούν με την ιδέα. «Υπάρχουν πολύ λίγα στυλ διαθέσιμα σε σχέση με τα προσθετικά άκρα αυτή τη στιγμή», λέει η Zhang. «Ελπίζουμε πως αυτό το project θα τραβήξει την προσοχή του κοινού στη διακόσμηση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα τεχνητά μέλη. Οι χρήστες προσθετικών άκρων μπορούν να αποκτήσουν ένα αγαπημένο αξεσουάρ χωρίς να χρειάζεται να αλλάζουν προσθετικό άκρο. Ελπίζουμε πως το παράδειγμα του δικού μας δημιουργήματος θα δώσει περισσότερες επιλογές, κι αυτό είναι το κίνητρό  μας για το μέλλον». 

ΠΗΓΗ: VOGUE

Φωτογραφίες YVMIN