+357 2231 3285 | Πεντέλης 50, Στρόβολος Λευκωσίας, 2013, Κύπρος lifeability@chronopoulos-gougis.com

Ατροφικό πόδι εξαιτίας προ-εκλαμψίας

Στις 18 Φεβρουαρίου 2017, η Ξένια Όρλικ από την Καλιφόρνια, γιατρός – εντατικολόγος, γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, την Άσπεν. Η μητρότητα όμως δεν ξεκίνησε ξέγνοιαστα. Στην 38η εβδομάδα της κύησης, η Ξένια εκδήλωσε συμπτώματα προε-εκλαμψίας και οίδημα, μια κατάσταση επικίνδυνη για την ίδια και για το μωρό. Από την περιπέτεια αυτή, η Ξένια έμεινε με ατροφικό δεξί πόδι, και την ανάγκη για ορθοτικό κηδεμόνα.

Παρότι η Ξένια προχώρησε σε άμεσο τοκετό όταν εκδηλώθηκε η προ-εκλαμψία, ο συνδυασμός της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την επισκληρηδίου αναισθησίας οδήγησε σε σύνδρομο πρόσθιας νωτιαίας αρτηρίας, κατά την οποία διακόπτεται η ροή του αίματος στο πρόσθιο τμήμα του νωτιαίου μυελού. Για την Ξένια, αυτό οδήγησε σε ημι-παραπληγία της δεξιάς πλευράς του σώματος. Όταν συνήλθε από την αναισθησία, ήταν σαν να ήταν ακόμη αναίσθητη από την δεξιά πλευρά, σαν να είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση ορθοτικού κηδεμόνα κάτω άκρου

Οι αρχικές εκτιμήσεις των γιατρών πως επρόκειτο για ένα σύμπτωμα που θα υποχωρούσε σύντομα, δυστυχώς διαψεύστηκαν. Μετά από τρεις μήνες φυσιοθεραπείας με πολύ φτωχό αποτέλεσμα, η νέα διάγνωση εκτίμησε πως τα συμπτώματα ήταν μόνιμα.

“Οι κοιλιακοί μου,  οι καμπτήρες του ισχύου, οι οσφυικοί και γλουτιαίοι μύες, οι ιγνυακοί τένοντες, όλοι οι μύες μου στη δεξιά πλευρά είναι πλέον ατροφικοί. Λειτουργούν μεν κάπως, αλλά καθώς προχωράει η μέρα η μυική κούραση γίνεται αφόρητη.”

Τους πρώτους μήνες, η Ξένια χρησιμοποίησε μπαστούνι ως μέσο υποστήριξης, όμως χρειαζόταν να σέρνει το δεξί πόδι λόγω της ατροφίας. Όταν πλέον επιβεβαιώθηκε πως η κατάστασή της δεν θα βελτιωνόταν και πως θα χρειαζόταν μακροχρόνια υποστήριξη, στράφηκε στην ορθοτική.

“Δεν μπορούσα να περπατήσω, έπρεπε να «κλειδώνω» το πόδι μου αλλιώς έπεφτα κάτω. Επειδή ο καμπτήρας του ισχύου δεν είναι πλέον λειτουργικός, δεν έχω δύναμη ώθησης προς τα εμπρός. Με ένα κοινό ορθοτικό βοήθημα νιώθω σαν να τραβάω πίσω μου μια άγκυρα. Δεν ήθελα βέβαια να σέρνω διαρκώς μια άγκυρα πίσω μου, αλλά χρειαζόμουν κάτι γιατί με το ζόρι πλέον περπατούσα. Χρειαζόμουν σταθερότητα.”

Τι είναι ο ορθοτρονικός κηδεμόνας κάτω άκρου Ottobock CBrace

Δεδομένης της φύσης του τραυματισμού της, η Ξένια χρειαζόταν μια ορθοτική λύση κάτω άκρου που όχι μόνο θα σταθεροποιούσε το γόνατό της, αλλά και θα βοηθούσε τους ατροφικούς τετρακέφαλους για να μπορεί να αντέχει βάρος στο γόνατο με ασφάλεια και να έχει ώθηση προς τα εμπρός χωρίς να επιβαρύνει τη μέση της. Μετά από έρευνα, ο ορθοτικός της συνέστησε το Ottobock C-Brace  ως την βέλτιστη λύση για το πρόβλημά της.

Το C-Brace είναι ηλεκτρονικό ορθοτικό σύστημα κίνησης για άτομα με νευρολογικές ενδείξεις των κάτω άκρων λόγω ημιπαράλυσης, μερικού τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης, συμπτώματα μετά από πολυομυελίτιδα, ατροφία των τετρακέφαλων, ή μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο ορθοτικός κηδεμόνας δεν «βαδίζει» στη θέση του χρήστη, αλλά του παρέχει την ελευθερία να κινούνται πλήρως κανονικοποιώντας το βάδισμά τους. Το C-Brace καταγράφει το βάδισμα σε πραγματικό χρόνο και προσαρμόζεται έτσι ώστε η κίνηση να είναι πιο φυσική, ασφαλής και ελεγχόμενη. Ενθαρρύνει την σωστή στάση του σώματος, μειώνει την υπερβολική χρήση του υγιούς μέλους και έχει προχωρημένα χαρακτηριστικά επανάκαμψης όταν σκοντάφτει ο χρήστης, για μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο ορθοτικός κηδεμόνας το ατροφικό πόδι;

Η Ξένια παρατήρησε μεγάλη διαφορά με το που χρησιμοποιήσε δοκιμαστικά το C-Brace.

Όταν φόρεσα το C-Brace, η πλάτη μου σταμάτησε να με πονά γιατί μπόρεσα να σταθώ όρθια σωστά. Μπόρεσα να βάλω βάρος στο πονεμένο πόδι. Είχα έναν δοκιμαστικό κηδεμόνα και δεν ήθελα με τίποτα να τον επιστρέψω.

Από τον Φεβρουάριο του 2018, η Ξένια χρησιμοποιεί πλέον ορθοτικό κηδεμόνα C-Brace, ο οποίος κατασκευάστηκε στα μέτρα της. Κάνει φυσιοθεραπεία εκπαίδευσης βάδισης για να αποκαταστήσει την μυική της δύναμη και την ισορροπία της, καθώς και για να μειώσει την αστάθεια του γοφού όταν σηκώνει βάρος ή ανεβοκατεβαίνει σκάλες.

Ο κηδεμόνας την βοήθησε όχι μόνο να βαδίζει κανονικά, αλλά και να ζει κανονικά. Μπορεί και πάλι να κάνει πολλά πράγματα που ένας υγειής άνθρωπος θεωρεί αυτονόητα αλλά εκείνη δεν μπορούσε να κάνει: να σηκώνεται και να κάθεται αυτόνομα, να αντέχει μια μακρυά βόλτα στα μαγαζιά ή στο πάρκο, αλλά κυρίως να μπορεί να σηκώνει την κορούλα της και να την κουβαλά αγκαλιά με ασφάλεια, κάτι που δεν είχε καταφέρει να κάνει πριν από την χρήση του κηδεμόνα.

Μπορώ επιτέλους να κουβαλήσω το παιδί μου. Να την βάλω στο καροτσάκι, να την πάω στην παραλία, να πάμε στο πάρκο. Μπορώ να την αφήνω άφοβα να παίζει με άλλα παιδιά, γιατί αν χρειαστεί μπορώ να τρέξω πίσω της και να την πιάσω με ασφάλεια. Ακόμη και στο μάθημα μπαλέτου πάω μαζί της. Δεν μπορώ να κάνω κινήσεις μαζί της, αλλά μπορώ να περπατώ κυκλικά όσο εκείνη στροβιλίζεται. Με το C-Brace, μπορώ να βοηθώ την κόρη μου να στροβιλίζεται!

ΠΗΓΗ: ottobockus.com

Για τον δικό σας ορθοτικό κηδεμόνα κάτω άκρου, επικοινωνήστε με την RehabLine – Χρονόπουλος – Γουγής στο lifeability[at]chronopoulos-gougis.com